Categorieweergave

 
Ben Weishaupt

Het muziekleven van ....

Ben Weishaupt (Dokkum, 24-12-1996) begon op 7-jarige leeftijd met piano- en trompetlessen aan de plaatselijke muziekschool. Als trompettist speelde hij in het Fries Jeugd Orkest, in diverse harmonieorkesten en in de regionale big band. Op 10-jarige leeftijd werd Ben toegelaten tot de jongtalentklas van het Conservatorium van Groningen. Hier studeerde hij aanvankelijk trompet, maar gaf uiteindelijk de voorkeur aan piano. Tegelijkertijd begon hij met zanglessen en zong hij bij jongenskoren en later bij diverse kamerkoren. Ook trad hij als zanger vaak op als solist, o.a. bij de Nationale Reisopera en als solist met symfonie-orkest tijdens het European Orchestra Festival.

In 2011 werd hij voor piano toegelaten tot de Sweelinckacademie van het Conservatorium van Amsterdam, waar hij bij Marcel Baudet studeerde. Ben volgde masterclasses voor piano bij o.a. Paul Badura-Skoda, Edith Fischer, Patrick Zygmanowski, Jean-Marie Cottet, Richard Egarr, Rian de Waal, Tamara Poddubnaya, Igor Roma, Leslie Howard, Klaus Helwig en Fali Pavri. In 2013 en in 2015 bereikte hij de kwartfinale van het nationale YPF-Pianoconcours. Daarnaast won hij prijzen in de nationale finale van de SJMN, het pianoconcours Noord-Nederland, het Prinses Christinaconcours en de eerste prijs bij het Euregio-Vocalistenconcours 2012 in Duitsland. Als pianist treedt Ben zowel solistisch als in kamermuziekensembles en liedduo’s op. Zo nam hij deel aan een kamermuziek-project van leden van het Koninklijk Concertgebouworkest in samenwerking met de Sweelinckacademie van het Conservatorium van Amsterdam.

Ben vervolgde zijn pianostudie in 2014 in de bacheloropleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Marcel Baudet en waar hij in 2018 zal afstuderen bij Frank Peters.

Daarnaast volgde de jonge pianist directielessen bij Taco Kooistra aan de Nederlandse Junior Dirigeeracademie waarna hij, naast zijn pianostudie, werd toegelaten tot de bachelor orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ed Spanjaard. Naast het spelen in diverse orkesten, zoals het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) dirigeerde Ben jeugd- en studentenorkesten: het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO), Kennemer Jeugd Orkest (KJO) en het Symfonieorkest Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2017 is hij vaste dirigent van Kamerorkest Trajectum te Utrecht. Daarnaast is hij uitgenodigd om in 2017 en 2018 een opera te dirigeren in het Opera Forward Festival van de Dutch National Opera.

Ben speelt op een vleugel, hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Geen evenementen voor Ben Weishaupt, piano