Categorieweergave

 

Volodymyr Kurylenko, bajan

Ik speel een bayan, geen accordeon. Het is typisch een Russisch instrument met een warm melodieus geluid en een rijke en krachtige bas waardoor het perfect is voor het spelen van Slavische muziek. 

Ik moet toegeven dat ik me enigszins beledigd voel als een Oekraïense collega de bayan een accordeon noemt.

Ik ben geboren op 15 maart 1973 in een klein stadje, Krolevets , dat is gelegen in het noordoostelijke deel van Oekraïne.

Toen ik 9 jaar oud was begon ik te spelen op de muziekschool voor kinderen.

In 1991 won ik de 1e prijs op de regionale competitie voor Bayan- en Accordeonspelers in Belgorod, Rusland.

In 1992 won ik de 1e prijs op de competitie voor artiesten op volksinstrumenten onder studenten van muziekscholen uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland in Brjansk, Rusland. Daar heb ik ook een speciale prijs gewonnen voor de beste uitvoering van het arrangement van nationale volksmuziek.

In 1996-1998 nam ik deel aan internationale accordeonwedstrijden in Klingenthal, Duitsland.

Ik heb een graad Master internationaal recht.

Vanaf 1995 ben ik naar Nederland, Duitsland en België gegaan om deel te nemen aan internationale wedstrijden en om te spelen, eerst op straat en later op verschillende gelegenheden.

 

Momenteel speel ik klassieke concerten in theaters en andere plaatsen om te luisteren naar publiek waar ik verschillende programma's presenteer. Mijn repertoire bestaat uit werken van componisten, van Bach tot de moderne tijd, van klassieke tot jazzy en amusante muziek. Meestal speel ik stukken van Sovjet-, Oekraïense en Russische componisten speciaal geschreven voor bayan.

Volodymyr Kurylenko trok twintig jaar geleden naar Maastricht om als straatmuzikant te spelen, en sindsdien heeft hij een speciale band met ons land. 

Kurylenko is een veelzijdig man die een conservatoriumopleiding en masteropleiding Internationaal Recht creatief combineerde. Hij zet zich in voor het behoud van het culturele erfgoed en in het bijzonder de authentieke bajancultuur (bajan is een Russische knopaccordeon). De titel ‘Schatbewaarder van het oude volkslied’ of de Bartok van Oekraïne zou hem hierdoor zeker niet misstaan.

Hij was speciale gast op het Nationaal Accordeonconcours en ook te horen en zien op het VPRO tv-muziekprogramma Vrije Geluiden. Kuylenko brengt een virtuoze mix van volksmuziek, jazz, tango en klassieke muziek, steeds doordrenkt van zijn Slavische ziel.volodomir

Geen evenementen voor Volodymyr Kurylenko, bajan